Kersen-perziken clafoutis

28 juni 2012


Het is een slecht voorjaar geweest. En dat is in veel dingen terug te zien. Veel van de oogst is mislukt, en daarmee zijn de prijzen van groente en fruit flink gestegen. Zo ook die van kersen, maar liefst 5 euro de kilo hier op de markt. Overheerlijk waren ze wel, maar zeker voor die prijs moesten we dan ook wel alle kersen daadwerkelijk opeten. Na 2 dagen begonnen ze er al beduidend minder mooi uit te zien, dus moest ik snel iets bedenken om de overgebleven kersen voor te gebruiken. En het werd clafoutis. Het mooie van dit recept is dat het niet alleen glutenvrij is, maar ook nog eens zuivel-vrij. Beter kan toch niet? 

Tijdens het maken van de clafoutis kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk niet genoeg kersen had. Ik kon dus 2 dingen doen: of een kleinere clafoutis maken, of wat ander fruit toevoegen. De keuze was snel gemaakt. We hadden ook nog prachtige rijpe perziken liggen (van dezelfde markt), dus die heb ik erbij gedaan. 

Benodigdheden:

250 ml amandelmelk
4 eieren
150 gram rietsuiker
30 gram amandelmeel
30 gram rijstmeel
1 eetlepel vanille extract
3 eetlepels geraspte kokos
snufje zout
ong. 300 gram kersen, gehalveerd en ontpit
6 perziken, ieder in 8 partjes

Verwarm de oven voor op 175°C

Doe de amandelmelk, de eieren, de suiker, beide soorten meel, vanille extract, zout en kokos in een kom. Mix met de hand of met een elektrische mixer totdat het geheel mooi gemengd en schuimend is.

Schenk wat van het mengsel in een ingevette ovenschaal, genoeg om de bodem mee te bedekken. Zet dit ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven tot het wat steviger begint te worden. Dit is om ervoor te zorgen dat het straks de vruchten beter kan dragen.

Haal hierna de schaal weer uit de oven en verdeel het fruit over het nu wat steviger geworden mengsel. Giet vervolgens de rest van het beslag er overheen en plaats terug in de oven.

Bak voor ongeveer 50 minuten. Laat het hierna goed afkoelen, en serveer bijvoorbeeld met een kopje koffie (besprenkel de clafoutis met wat poedersuiker om het er nog mooier uit te laten zien), of met een bolletje ijs of met overheerlijke Griekse yoghurt. 


0 comments:

Een reactie posten